Codex Alimentarius – czym to grozi, Dr R.Verkerk

Codex Alimentarius – czym to grozi, Dr R.Verkerk

Kodeks Żywnościowy – Codex Alimentarius to zbiór międzynarodowych wytycznych i standardów dot. żywności.

Kodeks tworzony jest przez powołaną w 1963 roku Komisję Kodeksu Żywnościowego (KKŻ – organ FAO i WHO, agendy ONZ ds. żywności, rolnictwa / zdrowia).  W skład KKŻ wchodzi obecnie 188 krajów. Prace KKŻ prowadzone są 27 Komitetach. Statutowym celem Kodeksu jest ułatwianie handlu międzynarodowego i ochrona konsumentów. Jednakże czy Kodeks chroni konsumentów? Mamy spore wątpliwości w tej kwestii…

„Kodeks Żywnościowy jest politycznym ekwiwalentem współczesnych dokumentacji toksykologicznych, ponieważ zatwierdza i promuje w międzynarodowym handlu żywnością wszystko łącznie z pestycydami, naświetlaniem, biotechnologią i syntetycznymi odpowiednikami substancji leczniczych i odżywczych preferując je od naturalnych substancji.”

Codex Alimentarius w Twojej lodówce

Kodeks Żywnościowy, a Twoja lodówka, Twój talerz i Twoje zioła…

Więcej na ten tamat na http://www.stopcodex.pl

_____________________

Co zawiera Codex Alimentarius i jak sobie z nim radzić – prof. dr Jacek Nowak

„Codex Alimentarius a Twoje zdrowie” Warszawa / Poznań / Wrocław

Zobacz na:
Napromieniowywanie żywności
<!– l –>viewtopic.php?f=231&t=767<!– l –>

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s