Co to jest GMO?

Co to jest GMO?

Organizm Genetycznie Zmodyfikowany (z ang. Genetically Modified Organism), inaczej nazywany też organizmem transgenicznym, to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony (zmodyfikowany) w sposób który nie mógłby zajść w warunkach naturalnych, np. wskutek krzyżowania lub naturalnej rekombinacji.

Jak powstają GMO?

GMO powstają w laboratoriach, są produktem inżynierii genetycznej, która jest jedną z gałęzi współczesnej biotechnologii. Obecny stan wiedzy na temat inżynierii genetycznej umożliwia naukowcom manipulowanie materiałem genetycznym i modyfikowanie roślin, zwierząt i mikroorganizmów w taki sposób, że możliwe jest uzyskanie odmian, które nie pojawiłyby się w środowisku naturalnym. Polega to na „wyjęciu” fragmentu genu z jednego organizmu, np. bakterii czy zwierzęcia i „wstrzeleniu” go do łańcucha genów innego organizmu – np. rośliny.

Czy GMO jest złe?

Inżynieria genetyczna jest nauką więc raczej powinniśmy oceniać nie samą technologię, a jej produkty i efekty ich stosowania. Biotechnolog może np. wprowadzić do jakiejś rośliny gen uodporniający ją na szkodniki. Pozornie jest to cecha pożądana przez rolników, ale nie możemy przewidzieć skutków uprawiania takich roślin i ich wpływu na środowisko.
Dlatego też należy rozróżniać GMO zamknięte w laboratoriach i służące do produkcji przemysłowej np. cennych leków, jak insulina, hormon wzrostu, szczepionki przeciwwirusowe, czynniki krzepliwości krwi itp. od GMO uwalnianego do środowiska w postaci zmodyfikowanych roślin. Skutków krzyżowania się GMO z innymi roślinami, wpływu na owady, zwierzęta i cały ekosystem, nie jest w stanie przewidzieć żaden eksperyment laboratoryjny. Niektórzy naukowcy mówiąc o uprawach GMO używają zwrotu „skażenie biologiczne” – czyli skażenie które w przeciwieństwie do zanieczyszczeń chemicznych, nie tylko nie ulega rozkładowi, ale jest żywe, rozmnaża się i rozprzestrzenia.
Technologia modyfikacji genetycznych jest nadal bardzo nieprecyzyjna. Nie udaje się uniknąć różnych efektów ubocznych, a wprowadzanie organizmów genetycznie modyfikowanych do naszej diety może zaowocować jeszcze nie znanymi problemami.
Wiele eksperymentów prowadzonych na zwierzętach pokazuje, że białka produkowane przez modyfikowane geny mogą być silnie alergizujące i toksyczne. Wiele niekorzystnych konsekwencji diety opartej na GMO uwidaczniało się dopiero w kolejnych pokoleniach testowanych zwierząt.

Od kiedy uprawia się warzywa i owoce GM? Po co są one genetycznie zmieniane i kto to robi?

Rośliny GM tworzone są przez wielkich producentów żywności. Kiedy przyjrzymy się bliżej poszczególnym przypadkom, okaże się, że jedynym niepodważalnym, racjonalnym uzasadnieniem dla ich istnienia, są rosnące zyski producentów nasion i środków ochrony roślin.
Prawie wszystkie modyfikowane genetycznie rośliny, które uprawia się na skalę masową, należą do jednej z dwóch grup: „odpornej na szkodniki” (Bt) albo „niewrażliwej na środki ochrony roślin”. Te pierwsze, dzięki wstawionym fragmentom obcego DNA, produkują trującą dla owadów substancję, która teoretycznie pozwala nie używać przy ich uprawie pestycydów – sama roślina jest „pestycydem”. Ten „pestycyd” ląduje potem na naszych talerzach…
Rośliny odporne na herbicydy powstały jako „transakcja wiązana”. Najczęściej dana odmiana jest odporna na konkretny środek (np. soja Roundup Ready jest odporna na niszczący chwasty środek Roundup). Pozwala to producentom (najczęściej ta sama firma sprzedaje nasiona i środki ochrony roślin) zwiększać zyski i monopolizować rynek.

Czy żywność zawierająca GMO różni się od „normalnej” wartościami odżywczymi, np. zawartością witamin?

Niektóre rośliny są modyfikowane w celu zwiększenia np. zawartości witamin czy innego składnika. Przykładem takiej rośliny jest tzw. złoty ryż, który wywołuje mnóstwo kontrowersji.
Tutaj możesz przeczytać o nim więcej:
http://www.greenpeace.org/poland/kampanie/stop-gmo/GMO-a-problem-glodu/zloty-ryz
http://www.i-sis.org.uk/goldenRiceScandal.php
Natomiast co do zasady, każda roślina GM różni się składem od swoich naturalnych „kuzynów”. Np. rośliny Bt zawierają „bonus” w postaci toksyn – pestycydu chroniącego ich uprawy przed insektami. Co dokładnie może znajdować się w roślinach poddawanych ingerencjom genetycznym – tego nie wie nikt, ponieważ sposób, w jakim przeprowadza się te modyfikacje jest bardzo nieprecyzyjny i nigdy wiadomo na pewno, jakiego rodzaju dodatkowe białka zacznie wytwarzać roślina.

Jakie są największe plusy i minusy żywności GM?

Rośliny uprawne najczęściej modyfikuje się, żeby ułatwić ich masową produkcję. Uodparnia się je na szkodniki, lub środki chwastobójcze, zwiększa zawartość pożądanej cechy itp. Największym ich plusem jest więc łatwość masowego, przemysłowego uprawiania. Niewątpliwie jest to zaleta dla wielkich producentów żywności, ale niekoniecznie dla konsumentów.
Wiele badań pokazuje, że żywność GMO nie jest bezpieczna i może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Pokazują to badania na zwierzętach karmionych GMO. Ich wyniki wskazują na zagrożenia alergiami, problemy z układem trawiennym, a nawet impotencję i kłopoty z płodnością.
Innym poważnym minusem masowych upraw GMO jest zanik bioróżnorodności i postępująca monopolizacja rynku rolnego. Międzynarodowe korporacje kontrolują coraz większe obszary ziemi uprawnej, doprowadzając do bankructwa małe i średnie gospodarstwa rolne.

Czy żywność genetycznie modyfikowana ma wpływ na zdrowie? Jeśli tak, to jak duży?

Żywność GMO w Europie poddawana jest dość silnym rygorom prawnym i badaniom. Jednak coraz więcej badań udowadnia, że jedzenie GMO może wpływać negatywnie na zdrowie człowieka i przyczyniać się do rozwoju tzw „chorób cywilizacyjnych”, takich jak:
epidemia otyłości
alergie
osłabienie układu odpornościowego
infekcje bakteryjne odporne na antybiotyki
zaburzenia rozwoju u dzieci i młodzieży
stany przednowotworowe
problemy z płodnością.

Presja ekonomiczna wygrywa z zapewnieniem bezpieczeństwa i prowadzeniem długofalowych badań. Eksperymenty na zwierzętach pokazują opóźniony wpływ GMO na zdrowie. Niektórzy naukowcy są zdania, iż uboczne skutki GMO poznamy za 1-3 pokolenia (50 i więcej lat).

Czy kiedykolwiek udowodniono naukowy negatywny wpływ spożywania jakiegoś GMO na zdrowie?

Wiele badań na zwierzętach karmionych GMO pokazuje bardzo negatywny wpływ takiego pożywienia na zdrowie. Jedne z najbardziej znanych to badania dr Arpada Pusztaia, przeprowadzone na zlecenie rządu brytyjskiego w których udowodnił bezpośredni wpływ spożywanych ziemniaków GMO na poważne choroby układu pokarmowego i niedorozwój młodych szczurów.
Badania rosyjskiej badaczki I. Yermakowej wykazały wyraźnie negatywny wpływ diety z mączki sojowej GM na wzrost, żywotność i płodność szczurów. Najwięcej jest badań wiążących rośliny GMO z alergiami i astmą. Dotyczy to nie tylko żywności GMO. Różnego rodzaju reakcje alergiczne stwierdzono u rolników pracujących przy uprawach bawełny GMO.

Żywność GM pomoże rozwiązać problem światowego głodu, twierdzą jej zwolennicy. Może więc warto zaryzykować upowszechnianie tej technologii?

Jest to jeden z mitów, którego zadaniem jest pokazanie „humanitarnego” oblicza GMO. Wbrew opinii firm, które produkują i sprzedają GMO, technologia ta nie jest rozwiązaniem dla problemów rolnictwa i głodu na świecie. Wg Jacques Diouf’a, dyrektora FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa) problem głodu na świecie nie jest spowodowany brakiem żywności, lecz jej niewłaściwą dystrybucją. Udowodnił to Amartya Kumar Sen laureat nagrody Nobla w 1998 r. w dziedzinie ekonomii.
Takie mity – podobnie jak legenda złotego ryżu mającego uchronić dzieci w trzecim świecie przed ślepotą służą maskowaniu naczelnego celu GMO w rolnictwie – czyli zwiększania zysków kilku największych producentów żywności na świecie.

Źródło: http://www.naturalnegeny.pl/index.php

Zobacz na:
Film „Bought” czyli „Kupieni”

Społeczne funkcjonowanie pojęć prawdy i piękna w różnych cywilizacjach

O tworzeniu pojęć oraz teoriach adekwatnych, kulawych i skaczących – Petrażycki

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s